PC Problemi

Uradite ovih 5 stvari i vaš kompjuter će dobiti „krila“!

kako-da-ubrzate-vas-pc-banner
Uradite ovih 5 stvari i vaš kompjuter će dobiti „krila“!

Zamislite da ste u sred važnog projekta, ograničeni ste vremenom, svaka sekunda je bitna… – a vaš kompjuter baguje, koči, usporava… – jednostavno, „iskačete iz kože“ zbog ovakvog ponašanja vašeg najvažnijeg oruđa za rad, i to zato jer: postajete razdražljivi i nervozni, opada vam fokus i koncentracija, ubrzo ćete biti umorni od svega toga…  

O.K, to vam se desilo par puta, i više zaista ne bi trebalo da trpite nove muke, već da se pozabavite pitanjem: zašto kompjuter sporo radi? Mi smo za vas izdvojili listu od 5 najverovatnijih uzroka i ukoliko ih otklonite, velika je verovatnoća da ćete ponovo početi da uživate u svom radu. Da krenemo. 🙂 

Kompjuter nema SSD 

Svi znamo šta je HDD, a SSD (Solid State Drive) jeste disk čija je glavna osobina upravo brzina; dakle, podaci se brzo učitavaju, a to znači da se brže podiže ili gasi operativni sistem, kao i aplikacije, pa kao krajnji rezultat imamo znatno ubrzan rad računara. 

 

Imati samo HDD disk više nije dovoljno, potrebnu brzinu ćete imati samo uz ugradnju SSD diska. Još jedna značajna prednost jeste da SSD troši značajno manje energije u odnosu na HDD, a to može da bude i te kako bitno kada koristite laptop i niste u mogućnosti da napajate bateriju.  

Malo RAM memorije 

Ovo je drugi mogući razlog zbog čega ste spori. RAM memorija je fizički deo računara, i njegova osnovna uloga jeste da prikuplja privremene podatke i nad njima će raditi drugi delovi uređaja – to su procesor, grafička karta, HDD…  

Primer: ako imate malo RAM memorije a veliku količinu podataka za rad, tada će se oni upakovati na HDD, koji je znatno sporiji za čitanje podataka. Rezultat svega: vaš posao će biti traljav, usporen do besvesti i vi ćete ludeti zbog toga! 

Jednostavan način da se ova situacija reši – nadogradite RAM memoriju i omogućite svom računaru da “poleti“! 

Previše pokrenutih aplikacija u pozadini – Task Manager 

Kod većine nas, postoje „tajni kradljivci“ energije i brzine naših uređaja, a ime im je – pozadinske aplikacije. Naime, one rade u pozadini, obično zahtevaju pristup internetu i crpe jako puno energije iz baterije. Ova situacija čini da vaš desktop kompjuter ili laptop postanu spori i slabi, a to je zaista, poslednje što želite, zar ne?  

Task Manager je alat Windows-a koji će ukazati na to koji sve programi su pokrenuti na vašem uređaju. U mogućnosti je da prati i da vidi šta se trenutno dešava, odnosno, da nađe razlog vaše usporenosti. U stanju je da prisilno zatvori bilo koji od tih programa, a takođe i ustanovljava koliko hardverskih resursa troše individualni programi.  

Virusi 

Kada računar radi sporo, jedan od glavnih uzroka mogu da budu virusi. Oni svakako nisu u vašem računaru sa nekom „dobrom namerom“, već da vam naštete, pa je neophodno da ih se rešite. Virusi izazivaju pad performansi računara. 

Najjednostavniji način jeste da se obratite nama, i mi ćemo odraditi čišćenje uređaja od virusa, i uz otklanjanje drugih uzroka usporenosti (ako postoje), vi ponovo dobijate moćnu i brzu mašinu! 

Hardverski problemi (matična ploča, procesor…) 

Možda je vaš procesor vremešan, tj. ni vi se tačno ne sećate kada ste ga kupili. Onda ne bi trebalo da vas čudi što je kompjuter spor. Uobičajeno je da, kada menjate procesor, zamenite i matičnu ploču. PC može da se stalno zagreva i da izbacuje prašinu, a uzrok je možda stara termalna pasta koja povezuje matičnu ploču i procesor. Čišćenje i zamena su relativno jeftina investicija kojom se puno dobija.  

I na kraju, reći ćemo samo da „ne lupate glavu“ zbog čega su desktop računar ili laptop usporeni, već iste odmah donesite kod nas i dozvolite da rešimo vaše glavobolje i probleme; zaista, nema ničeg goreg od sporosti u radu, posebno kada sat otkucava zakazane rokove završetka određenog posla.   

Nazad na listu