PC Problemi

Laptop se previše greje

laptop-se-previse-greje

Pri radu, laptop se prirodno zagreva, ali postoji trenutak kada korisnici primete da je to zagrevanje više nego što je “normalno“ i zapitaju se šta je uzrok? Naravno, laptop će pokušati sam da reši problem i to tako što će njegov kuler povećati broj obrtaja, tj. duvaće veoma jako i snažno da bi rashladio uređaj.

Naime, kuler ima informaciju sa senzora temperature o tome koliko ona iznosi, tj. do koje mere su ugrejane pojedine komponente. Uloga kulera i jeste da izduva topao vazduh iz unutrašnjosti uređaja kroz rešetkaste ili mrežaste otvore.

Dakle, ako primetite da kuler radi punom snagom, tj. mnogo jače nego što je to bio slučaj do sada, to je istovremeno prvi znak da je laptop pregrejan. Šta da učinite tada i šta mogu da budu uzroci ovog stanja?

Prašina

Jedan, naizgled, bezazleni uzrok je obična kućna prašina. Ona pada svakoga dana i ima je svuda, pa tako nađe put da se zavuče i u vaš laptop. Naime, prašina može da se nakupi na komponentama laptopa. Kada komponente rade, one se prirodno zagrevaju, a usled nagomilane prašine stvara se prepreka normalnoj transmisiji toplote.

Takođe, prašina može da napada i na sam kuler i na otvor kroz koji on izbacuje toplotu, tako da je ceo rad ventialatora otežan ili dolazi do njegove potpune blokade.

Ventilator

Ventilator i kuler su jedno isto, da ne bi bilo zabune. Da je laptop pregrejan, jednostavno ćete utvrditi dodirom ruke, ili ćete osetiti toplotu koja izbija. Možda mnogi  korisnici pomisle kako je jednostavno očistiti prašinu iz laptopa, ali to nije baš tako. Evo primera: prašina mora da se čisti četkom koja je napravljena od prirodnih materijala, jer bi u suprotnom, usled trenja, bio stvoren statički elektricitet. Ovaj elektricitet može da bude veoma nezgodan i opasan za matičnu ploču i za sve ostale komponente.

Elektronskim komponentama se rukuje na poseban način, tj. mora da se zna kako se dodiruju rukama, a sve zbog toga da ne bi došlo do oštećenja komponenti usled pražnjenja nagomilanog statičkog elektriciteta.

Svima nam je jasno da svi delovi jednog laptopa pojačano nakupljaju prašinu na sebi, usled naelektrisanosti i napona.

Zamena termalne paste

Mnogi korisnici laptopova nisu upoznati sa tim šta je termalna pasta i čemu ona služi? Ona se nalazi između procesora i kulera. Njen glavni zadatak jeste da ostvari što bolju vezu između ova dva dela, i to tako što će sprečiti vazduh da se između njih zadržava. Glavni razlog je što vazduh, ujedno, zadržava i toplotu, pa je to jedan od uzroka pregrejavanja čitavog uređaja.

Nemojte biti iznenađeni kada, posled nekog vremena, pasta počne da gubi svoje delovanje, i stoga se preporučuje njena zamena. Idealno bi bilo da to obavite na svakih do dve godine i da budete mirni što se ovog uzroka zagrevanja laptopa tiče.

Matična ploča

Za neometan rad laptopa, u smislu da se ne zagreva, pre svega je važno da u njemu postoji normalna cirkulacija vazduha. To je manji problem kod desktop računara, jer je njihovo kućište prostranije, veće, tako da komponente imaju prostora da „dišu“, dok je kod laptopa sve to pomalo „zbijeno“, i baš zato treba posebnu pažnju obratiti na moguće pregrejavanje i uzroke te pojave.

Rashladni sistem čini, pored kulera i pasivni hladnjak, ili heat sink. U prvo vreme nećete primećivati ništa, ali se onda kuler sve češće pali, sve duže radi, kako bi postigao nižu temperaturu. Između grafičke kartice i heat sink hladnjaka postoji specijalna termalna gumica koja ima visoku temperaturnu provodljivost.

Ipak, bez obzira ne sve, noviji modeli laptopova su nežniji i osetljiviji na prašinu, stoga bi trebalo obratiti posebnu pažnju na sve nedostatke tokom procesa rada i reagovati na vreme – poslednje što želite jeste da pritisnete dugme za uključivanje a da vaš laptop nema sliku, da je pregoreo, tj. – mrtav. Možete to da sprečite pravovremeno i da odložite kupovinu novog uređaja – dovoljno je da pažljivo posmatrate ima li poteškoća kod funkcionisanja uređaja ili jednostavno donesite laptop u naš servis i mi ćemo pregledati da li je sve u redu.

Nazad na listu