PC Problemi

Laptop neće da se uključi

laptop-nece-da-se-upali.

Vreme je novac, a to sve podrazumeva brzinu u radu. Ako sednete za svoj laptop i orni ste da prionete na posao i da se uhvatite u koštac sa milion zadataka, poslednje što vam je potrebno da on – neće da se uključi! Katastrofa, zar ne?!

Sigurno na bi trebalo da ga tresnete pesnicom ili da po 10-i put besomučno pokušavate da uključite… On neće pa neće da se upali, „odbija da radi“!

Šta su mogući razlozi za ovakvu situaciju i kako da je rešimo?

Punjač

Ukoliko na vašem laptopu ne svetli lampica indikacije punjenja, to ukazuje da je reč o kvaru punjača. Vrlo je bitno da koristite punjač koji je namenjen za konkretan tip uređaja, što znači da punjač mora biti iste ili veće snage, pošto će slabije varijante da se pregrevaju i da izazivaju probleme. Isto tako, ni baterija neće biti napunjena valjano. Struja koju daje punjač laptopa ne sme da varira i mora biti stabilna.

Baterija

Užasno je kada uključite dugme za paljenje laptopa, a nakon toga se ništa ne dešava – ekran je crn, ne svetle lampice… Sada vas već hvata panika, zar ne? Šta može biti uzrok? Možete li da rešite sami ili je neophodno zvati servis?

Verovatno vam je već prošlo kroz glavu da su svi podaci izgubljeni zauvek, ali to nije tačno. Oni su tu, samo su vam trenutno nedostupni. Prvo što bi trebalo da proverite da li je napajanje u redu (punjač), a zatim i DC konektor. Kada ova dva dela „otkažu poslušnost“, tada će i baterija biti prazna, pa se laptop naravno, ne može uključiti.

DC konektor

Dakle, šta je to DC konektor? DC konektor je ulaz za punjač u laptop. Za „utehu“, kvar DC-a je veoma čest kod svih korisnika laptopova i relativno lako se rešava. Ukoliko je DC konektor polomljen, onda se on menja postavljanjem novog.

Kako ćete vi uopšte posumnjati da se radi o ovom delu vašeg uređaja i da se zbog toga laptop ne uključuje? Naime, laptop će početi da gubi struju i tada korisnici pokušavaju da nameste položaj konektora da bi dobili napajanje struje. Naša topla preporuka je da ne ignorišete ovaj kvar, koji vremenom može samo prerasti u veći. To bi konkretno značilo – posledice stalnog prekidanja napona će biti vidljive tek nakon par meseci, kada ćete doći u situaciju da nikako ne možete da uključite uređaj. Tada već ima više varijanti – možda je pokvarena baterija, HDD, ili je čak došlo i do gubitka podataka…

Bolje sprečiti, nego lečiti – važi i u ovom slučaju, i zbog toga je najbolje da se javite na vreme, samim tim je i popravka jednostavnija i sa nižom cenom, a vi nećete pretrpeti stres ni paniku, koji su veoma česti u opisanim situacijama.

Matična ploča

Kao što vidimo iz celog teksta, uzroci zbog kojih laptop „ne želi“ da se uključi mogu biti brojni. Pregorela matična ploča je takođe jedan od njih. Ukoliko ste u dilemi u čemu je problem, jednostavno donesite uređaj u naš servis ili nas pozovite da stignemo na vašu adresu.

Kako ćemo ustanoviti da je po sredi matična ploča? Na primer – sistem se podigao, ventilator se uključio, ali sve to bez prikaza slike na eksternom monitoru. To je signifikator sa oko 95% sigurnosti da je kvar u matičnoj ploči. Procesori se dosta ređe kvare od matičnih ploča, pa će u ovom slučaju biti potrebna njena zamena. Čim se postavi novi deo, pojavljuje se i slika na eksternom monitoru, a nakon što se izvrši kompletno sklapanje, dobijate sliku i na svom laptopu.

Panika je poslednje što želite i znajte da se nijedan kvar, nikada, ma šta da je u pitanju, nije rešio sam od sebe, već je samo postajao veći i izazivao ozbiljnije posledice i skuplje popravke. Obratite nam se na vreme, tu smo da vam pružimo adekvatne savete ili da obavimo kompletnu popravku i zamenu delova koji uzrokuju nepravilan rad laptopa.  

Nazad na listu