PC Problemi

Kompjuter pali lampice, ali nema slike

Jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću korisnici laptopova i desktop računara, jeste da se ti uređaji uključe, tj. lampice svetle ali nema slike! Interesatno je da je svaki kvar stres za sebe, jer nas obično onemogući da završimo neki posao i sl, tako da što pre tražimo način da problem rešimo.

U ovakvim situacijama, vrlo je bitno da ne nagađate šta bi sve to moglo da bude, već da nas odmah pozovete i mi ćemo doći do vas ili nas posetite u prostorijama servisa i ponesite svoj uređaj.

Crkao ekran

Prvo i osnovno, jeste da se uradi pravilna dijagnostika. Jedan od najčešćih uzroka je ekran koji je crkao. Sve ostalo normalno funkcioniše, ali monitor ne, i to je dovoljno da ne možete da koristite računar ili laptop.

Ekran može da bude crn, plav ili prazan. Postoje uzroci za to, a oni su najčešće:

  • Problemi nastali usled nedavnih ispravki sistema ili instalacija;
  • Problemi sa povezivanjem sa ekranom ili monitorom;
  • Prikaz problema sa ažuriranjem upravljačkog programa adaptera.

Crn ili prazan ekran možete da vidite pre prijavljivanja u Windows, desetak minuta nakon toga, ili pošto se uređaj ponovo pokrene vide se tačke koje se okreću na crnom ili ekranu neke druge boje…

Problemi sa BIOS-om

BIOS uvek može da se vrati na osnovna podešavanja resetovanjem CMOS-a, ili se jednostavno izvadi CMOS baterija na 5 ili 10 sekundi i tada računar mora da bude isključen iz struje. Matične ploče dolaze iz fabrike sa podešavanjima koja su veoma kompatibilna. Ta podešavanja mogu da se menjaju.

Problemi koji nastaju zbog BIOS-a, mogu biti na primer, ako vam je podešeno u BIOS-u da je prvi boot usb, a vama je recimo, ostala uključena usb memorija; tada imamo slučaj da sistem prvo pokušava da se podigne sa usb-a. Ovako nešto može da dovede do toga da vam pukne operativni sistem.

Matična ploča (kbc kontroler, chipset…)

„Plavi ekran smrti“ se naziva BSOD, najčešće se javlja usled kvarova na matičnoj ploči, ili zbog loše memorije. Memorija može da se testira, ali je najjednostavnije da je zamenite novom, te da vidite da li će problem nestanka slike sa ekrana da se reši. Ukoliko nije do memorije, onda je problem najverovatnije do matične ploče.

Dakle, matična ploča kao srce svakog kompjutera povezuje procesor, memoriju i ulazno-izlazne uređaje. Na njoj se nalaze kontroleri, ili upravljački čipovi, i oni služe za kontrolu rada perifernih delova, na primer: hard diska, CD-room-a… Matična ploča spaja električno napajanje i računarski sistem.

Chipset je skup čipova, ili kontrolera koji se nalaze na matičnoj ploči. Čipset možemo da podelimo na dva dela:

  • južni deo matične ploče (southbridge)
  • severni deo matične ploče (northbridge)

Kontroleri se danas sve više ugrađuju u sam procesor, i to predstavlja SoC (System on Chip). To je potpuna integracija komponenata, u jednom čipu su i kontroleri i procesor.

Kao što vidimo iz celog teksta, postoji mnogo toga što može da bude uzrok plavog, praznog ili sasvim ugašenog ekrana. Mi smo tu u svakom trenutku za vas – pomoći ćemo da se problem reši čak i brže nego što je nastao, tako da nećete gubiti vreme ni živce, a svakako ni novac, zbog toga što vam desktop računar ili laptop stoje neupotrebljivi dok vaši radni zadaci čekaju zadate rokove.

Nazad na listu